| Ügyfélkapu

Hírek

Ingyenes LED-csereprogram társasházak számára

Az országban elsőként elkezdődött a társasházi közösségek számára meghirdetett ingyenes LED-csereprogram.  A részletekről pénteken a városházán tartottak tájékoztatót. Bevezetőjében Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett rá, hogy tavaly ősszel az európai energiaválságra reagálva a közgyűlés több intézkedést hozott.

Ennek eredményeként az elmúlt egy évben 530 millió forintot költött a város energiatakarékosságot, illetve -függetlenséget szolgáló beruházásokra, fejlesztésekre. Napelemeket telepítettek, korszerűsítették a fűtéseket, a világítási rendszereket. A rászorulók anyagi támogatást kérhettek energiaszámláikhoz, és a lakosság számára lehetővé tették a fényforrások ingyenes cseréjét energiatakarékos LED-égőkre. Ebben 2.081 igénylő 25 ezer LED-izzót vehetett át.

Ezt folytatva az országban elsőként hirdették meg társasházi közösségek, illetve lakásszövetkezeti épületek számára a közös helyiségek megvilágítását szolgáló fényforrások cseréjét korszerű LED-es izzókra. Az akció már elindult és a hónap utolsó napjáig lehet az igényléseket elektronikus úton benyújtani Ehhez az internetes alkalmazást, amely a www.zegled.hu címen érhető el a Zalaszám Informatika Kft. fejlesztette ki. A cég ügyvezetője, Szász András utalt rá, hogy az önkormányzattal évtizedek óta számos projektben működtek együtt. A most kifejlesztett alkalmazás segíti az igénylés egyszerű benyújtását. Tömböly Lilla, a projekt menedzsere azt emelte ki, hogy a regisztrációtól az igénylésen át az elbírálásig  összefogja a folyamatot az egyszerűen kezelhető alkalmazás.

LED-csereprogram Zalaegerszegen

A fotón a sajtótájékoztató résztvevői:
Tömböly Lilla, Szász András, Bali Zoltán, Balaicz Zoltán, Pintér-Gotthárd Adrienn

Bali Zoltán alpolgármester, a program koordinátora kiemelte, amennyiben a közös képviselőnek nincs megfelelő egyszerű eszköz az igényléshez, akkor a Keresztury művelődési központban kérhet segítséget hétfőtől péntekig 9 és 12, illetve 13 és 17 óra közötti időben.

Szólt arról is, hogy az igénylést rövid időn belül elbírálják, és ennek eredményéről értesítik a közös képviselőt. Az energiatakarékos LED-izzókat várhatóan a jövő év elején lehet átvenni.

Néhány az igénylés feltételei közül: legalább négy lakást magába foglaló társasház közössége jelentkezhet. Az épületben lévő nem lakás célú helyiségek száma nem lehet több a lakásoknál. A programban a hagyományos 60 wattos izzónak megfelelő fényerejű led-égőket adnak. A keret 8400 darab hagyományos izzó cseréjét teszi lehetővé.  

Fotó: Arany Gábor
Forrás: Zaol.hu