| Ügyfélkapu

Gyermekvédelem

Internetes tartalomszűrés

Az interneten számos olyan program elérhető, melyekkel meghatározható, hogy a gyermekek mely oldalakat látogathassák, illetve amelyekkel letiltható a felnőtteknek szóló oldalak, a gyerekek számára zavaró, felzaklató, avagy káros tartalmak megjelenítése. Ezek jellemzően életkori sajátosságok nélkül kínálják a különböző szűrési beállításokat, de a program beállításait végző felnőtt figyelembe tudja venni, hogy a saját gyermek életkorának megfelelően milyen internetoldalak látogatását teszi lehetővé (white list) avagy melyeket tiltja le(black list).

Magyar nyelvű szűrőszoftverek

Norton Online Family
onlinefamily.norton.com/familysafety
Ezen az oldalon egy egész szűrőszoftver programcsalád érhető el, melyek nem csak számítógépeken, hanem internetképes mobiltelefonokon is alkalmazhatók. A program nem „titokban kémkedik” a gyerekek internetes tevékenysége után, hanem bevonja őket az „online nyomkövetésbe” biztonságos internethasználat érdekében. (A Norton Family telepítési útmutatójának kisfilmje itt érhető el, a telepítési útmutató leírása pedig itt tölthető le.)

Microsoft Family Safety
https://www.microsoft.com/hu-hu/microsoft-365/family-safety
Gondoskodjon szerettei védelméről digitális és fizikai biztonsági funkciók használatával. Lehetővé teszi, hogy Ön és családja egészséges szokásokat alakítson ki, és segíti szerettei védelmének biztosítását.

Angol nyelvű szűrőprogramok

Az internet „anyanyelvén” azaz angolul is számos szoftver érhető el, melyekkel az internet nemzetköziségére tekintettel

Net Nanny
www.netnanny.com
Több nyugati fórumon ezt a szoftvert vezető helyen hozzák, 2014-ben több díjat szerzett termék, a képalapú szűrést és a képfeltöltés blokkolást nem tudja.

KIDOZ
kidoz.net
Első sorban a nagyon kicsiknek való szűrőprogramok, már több mobil platformra is létezik.

Zoodles
www.zoodles.com
Egy igazán jól használható szűrőszoftver, szinte minden platformon elérhető, sajnos nincs magyar nyelvű változata.

McAfee – Safe Family
https://family.mcafee.com
A gyermekek hozzá vannak nőve telefonjaikhoz és táblagépeikhez.Tudjon róla, hogy mit tesznek, védje meg őket a bajoktól, és korlátozza a képernyő előtt töltött idejüket.

Webwatcher
www.webwatcher.com
Több európai szakmai fórumon ezt a szoftvert is vezető helyen hozzák, 2014-ben több díjat szerzett termék. A képalapú szűrést és a képfeltöltés blokkolást nem tudja. Windows-on, Mac-on, iPhone-on és Androinon futó változata is van.

Spytech SpyAgent
www.spytech-web.com/spyagent
2014-ben díjazott termék, a képalapú szűrést és a képfeltöltés blokkolást nem tudja, mobilra még nem létezik.

 

Forrás: Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete