| Ügyfélkapu

Hírek

Újabb határidő közeledik a visszaélés bejelentési rendszerek bevezetésére

A jogszabály más és más bevezetési határidőt szab meg a munkáltatóknak a foglalkoztatottak létszámától függően. 2023. december 17. napjától már minden legalább 50 főt foglalkoztató szervezet, legyen szó gazdasági társaságról, alapítványról, vagy bármi egyéb szervezetről, érintett a kötelező visszaélés-bejelentési rendszer működtetésében.

Azon foglalkoztató, amely legalább 50, de legfeljebb 249 személyt foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében foglalkoztat, 2023. december 17-től köteles belső visszaélés-bejelentési rendszert létrehozni. Belső visszaélés-bejelentési rendszer keretében a munkavállalók, szerződéses partnerek és más érintettek akár azonosítás nélkül, azaz anonim módon bejelenthetik az általuk tapasztalt jogellenes cselekményeket, mulasztásokat. A beérkező írásbeli bejelentés kézhezvételétől számított hét napon belül a bejelentés megtételéről visszaigazolást kell küldeni a bejelentő számára, amelynek keretében általános tájékoztatást kell nyújtani az panasztörvény szerinti eljárási és adatkezelési szabályokról. A jogszabály előírásainak megfelelően a bejelentés kivizsgálása során a belső visszaélés-bejelentési rendszer működtetője kapcsolatot tart a bejelentővel, ennek keretében a bejelentés kiegészítésére, pontosítására, a tényállás tisztázására, valamint további információk rendelkezésre bocsátására hívhatja fel a bejelentőt. További tájékoztatási kötelezettsége van a belső visszaélés-bejelentési rendszer működtetőjének a bejelentő felé:
• a bejelentés kivizsgálásáról vagy
• annak mellőzéséről és a mellőzés indokáról,
• a bejelentés kivizsgálásának az eredményéről,
• a megtett vagy tervezett intézkedésekről.

A jogsértő.hu - Visszaélés-bejelentési rendszer fő célja, hogy egy kommunikációs csatorna legyen a bejelentést tevő és a foglalkoztató bejelentést fogadó, kivizsgáló felhasználója között. Vagyis a foglalkoztatók számára egy hatékony, bizalmas és biztonságos digitális megoldást kínálunk, amely a jogszabályi előírásoknak maradéktalanul eleget tesz.

Ha szeretne többet megtudni a Jogsértő.hu Visszaélés-bejelentési rendszerről, a csatlakozás módjáról, keresse fel a jogsértő.hu weboldalt.