| Ügyfélkapu

Hírek

Száz éve született dr. Szilvás Rudolf

Az Ispita Alapítvány szervezésében emlékeztek meg a megyeházán az egykori kórházigazgató, megyei főorvos, Zala megye díszpolgára, Zalaegerszegért- díjas dr. Szilvás Rudolf születésének századik évfordulójáról. Az eseményen a Zalaszám Informatika  az alapítvány által alapított támogatói emlékérmet kapott.

Dr. Szilvás Rudolf Pusztaszentlászlón született, a II. világháború után a zalaegerszegi kórház sebészeti osztályára került, több mint 5000 műtétet végzett, 1966-ban lett az intézmény igazgatója. Kilenc év múlva megyei főorvossá nevezték ki, a kórházi fejlesztések nagy hányada zajlott a vezetése alatt, ő szervezte meg a korszerű vérellátó szolgálatot is. Közel száz tudományos előadást tartott 1985-ös nyugdíjazása után. Létrehozta az Ispita Alapítványt, melynek első elnöke volt, tizenöt év alatt mintegy egymilliárd forint értékű gépekkel, berendezésekkel segítették a megyei kórházat.

A pénteki emlékező, tisztelgő összejövetelen Bali József, az alapítvány jelenlegi elnöke szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva, a megyei kórházat segítő szervezet ma is a dr. Szilvás Rudolf által megteremtett alapokon fejti ki tevékenységét. Dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója személyes emlékeket idézett, s elmondta, a tőle kapott szakmai- emberi útravaló segíti vezetői munkájában.

Az újdonság iránti fogékonyság, a tudomány tisztelete, a fiatalokkal szembeni bizalom, a bátorság, a közéleti érdeklődés, az optimizmus jellemezte „Rudi bácsit”, foglalta össze a kórház vezetője.

Dr. Pál Attila, a Zala megyei Közgyűlés elnöke a gazdag pályaívet idézte fel, s az 1996-ban neki adományozott Zala Megye Díszpolgára cím laudációját. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a városi kitüntetésekkel elismert munkájából a kórházfejlesztést emelte ki, s a fiatalok számára példaadó alázatot. A kuratórium a 100. évforduló alkalmából dr. Szilvás Rudolf emlékérmet alapított, amelynek támogató kategóriáját a Zalaszám Kft. a baki Agrocentrum és Zrinszki István kapta meg elsőként. Az orvosi kategóriában dr. Pap Zsolt, az aneszteziológiai és intenzív terápiás részleg szakorvosa, továbbá dr. Riba Ádám kardiológiai szakorvos kapta meg az elismerést. Az operatív imázs­építés kategória kitüntetettje Magyar Hajnalka újságíró, lapunk e napokban nyugállományba vonult munkatársa lett. A plakettet Szabolcs Péter szobrászművész készítette. A díjazottakat Szilvás Izabella, dr. Szilvás Rudolf lánya köszöntötte, jelezve, az édesapja büszke rájuk, s arra, hogy munkájukat lankadatlanul és alázattal végzik. Emlékeztetett, az oktatás és az egészségügy egy nemzet testi-lelki megmaradásának a záloga.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
A fotón ülnek (balról): dr. Riba Ádám, dr. Halász Gabriella, Magyar Hajnalka, Szilvás Izabella, dr. Pap Zsolt. Állnak: balról dr. Szász Péter, Zrinszki István, Bali József, Balaicz Zoltán, dr. Pál Attila, Gombosné Papp Judit, Arnhoffer András, Balogh Ádám, Balogh Rudolf

Forrás: Zalai Hírlap cikke