| Ügyfélkapu

Hírek

Vállalati igényekre alapozott foglalkoztatásfejlesztés

A Zala Megyei Kormányhivatal és a Kontakt Nonprofit Kft. konzorciumában megvalósuló, a vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatás-fejlesztési program részeként foglalkoztatási fórumot tartottak tegnap Zalaegerszegen a Kamarák Házában.

2016-ban indított projekt Aladi Gusztáv, a szakmai lebonyolító Kontakt Nonprofit Kft. vezetője elemezte a program 2016-os kezdetekor jellemző és a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet. Az országosan és különösen Zalaegerszegen tapasztalható munkaerőhiány ismeretében a vállalatoknak új munkaerőpiaci eszközt kell bevetniük. A munkaerőhiány csökkentésében szerepe lehet az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formáknak is, amelyek azonban még nem eléggé elterjedtek.

Dr. Árok Krisztina, a kormányhivatal főosztályvezetője az aktuális zalai munkaerő-piaci helyzetről adott tájékoztatást.
A fórum foglalkozott a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését segítő atipikus foglalkoztatási lehetőségekkel. E témában a Zalavíz, a Zalaszám és a Zalaegerszegi Törvényszék képviselői ismertették a náluk alkalmazott jó gyakorlatokat. A Zalaszámot Ferecskó-Kereszturi Beáta rendszerszervezési osztályvezető képviselte.  Informatikai vállalatként a távmunka lehetőségét önállóan ki tudták alakítani, de emellett több más atipikus foglalkoztatási eszközt alkalmaznak. Így a munkavállalók döntő többsége rugalmas munkaidőben dolgozik, emellett vannak részmunkaidőben foglalkoztatottak és további gyermekvállalást segítő lehetőségekkel is élhetnek a munkatársak.