| Ügyfélkapu

Hírek

Új generációs szolgáltatások Zalaegerszegen

Amikor összefut az internet, a telefon, és a TV

Nem kis beruházásról döntött a Zalaszám Informatika, amikor az év elején újabb hálózat kiépítését tűzte ki célul. A kábelhálózat nem csak a meglévő Internet szolgáltatás sebességén és megbízhatóságán igyekszik javítani, hanem új szolgáltatások beindításához is lehetőséget biztosít. Televízió és telefon..., azaz új szolgáltatások a Zalaszámnál.

ZipNet, ZipFone, ZipTV bizonyára már sokan találkoztak a hirdetésekkel. A betűszavak a Zalaszám Kft. új szolgáltatásait rejtik: optikai gerinchálózaton Internet, telefon és televízió szolgáltatások.

Hogyan jut olyan döntésre egy kifejezetten informatikai cég, hogy televízió és telefon szolgáltatást indítson, kérdeztük Tóth Szabolcsot, a Zalaszám Kft. Informatikai Infrastruktúra üzletág igazgatóját.
- Az informatikában és a hírközlésben új irányvonalak bontakoznak ki napjainkban. Az Interneten keresztül - amennyiben megfelelő sebességű kapcsolat áll rendelkezésünkre - több szolgáltatás továbbítására is van lehetőség, így a televíziózás és a telefonálás is megvalósítható egy kábelen.

Mennyiben változnak a szolgáltatások a telefonálás terén?
- Több lehetőség is rejlik az új fejlesztésekben. Telefonáláskor - amellett, hogy nem mellékesen jóval kedvezőbb percdíjakkal valósul meg - lehetőségünk van hangüzenetek küldésére, a hívószám kijelzés alapszolgáltatásként jelenik meg, valamint a hálózaton belüli beszélgetések díjmentesek. Természetesen a már meglévő számunktól sem kell megválnunk, mivel azok hordozhatóságát bevezető akciónk keretében díjmentesen biztosítjuk.

Hasonló a szolgáltatás a már sokak által ismert Skype-hoz?
- Bizonyos értelemben igen, hiszen ez a kommunikáció is az Interneten keresztül zajlik, azonban míg a Skype és az ehhez hasonló szolgáltatásokhoz egy bekapcsolt számítógép szükséges, a ZipFone esetén ez teljesen függetlenül is működőképes egy készülék segítségével.

Ez azt jelenti, hogy le kell cserélnünk telefonkészülékünket?
- Nem, illetve nem feltétlenül szükséges. Egy átalakító segítségével használhatjuk meglévő telefonunkat is. Ezek díja a havi előfizetéssel együtt részletekben is fizethető, így pár száz forintért elkerülhető az egyszeri beruházás. Természetesen a kifejezetten erre a célra használt készülékek jóval több szolgáltatással rendelkeznek.

Milyen újdonságok várhatóak a televíziózás területén?
- Terveink szerint 2007 első felében, a Digit IPTV Kft. partnereként induló ZipTV szolgáltatásunk legnagyobb előnye a folyamatosan biztonsággal elérhető és jó minőségű tv adás. Emellett talán az egyik legkedveltebb dolog az úgynevezett time shifting lesz. Ennek lényege, hogy bizonyos adások 24 órán keresztül rögzítésre kerülnek egy szerveren, így például a délelőtti műsorokat esténként is megnézhetjük. Kétségtelen, hogy sikeres lesz videotéka szolgáltatásunk is, amivel a televízión keresztül kiválasztott filmeket azonnal megnézhetjük. A levetített filmek a havi előfizetési díjjal együtt kerülnek majd kiszámlázásra.

Apropó díjak, milyen költségek várhatók?
- A csomagok díjai jelenleg kialakítás alatt vannak, annyit azonban elmondhatok, hogy egy családi programcsomag nem lesz drágább az analóg hálózatokon megvásárolható hasonló összeállításnál. Videotéka szolgáltatásunk is igazodik a hagyományos kölcsönzők áraihoz, nálunk azonban nem kell bajlódni a kazetták és dvd lemezek kikölcsönzésével és visszavitelével. Egyedi díjszabása lesz az úgynevezett TVPincér szolgáltatásunknak, ami a televízión keresztüli étel és italrendelésekhez nyújt segítséget. Zenei tartalmak is elérhetőek a ZipTV szolgáltatáson belül, mellyel dalszövegekhez, album információkhoz juthatunk, vagy akár karaokezhatunk is. A tökéletes hangzás érdekében hifi rendszerre is csatlakoztathatjuk a szolgáltatást.

A mostani televíziók használhatók lesznek ezekhez a szolgáltatásokhoz?
-Igen, ehhez azonban egy adapterre van szükség, amiből egyet díjmentesen biztosítunk ügyfeleinknek. Minden készüléken egyaránt meg fog jelenni az elektronikus műsorújság, ami állandóan naprakészen tájékoztatja a tévénézőt a műsorokról. A legutolsó pillanatban bekövetkezett programváltozások is azonnal megjelennek a műsorújságban, emellett fontos információkat és előzeteseket is megtalálhatunk ezeken az oldalakon. A műsorújság azért is hasznos lesz, mert a ZipTV olyan prémium csatornákat is tartalmazni fog, amelyek nem találhatóak meg minden programajánlóban.

Az Internet szolgáltatásokban is várható változás?
- Igen és ebben az esetben is nyerni fognak előfizetőink. Még nagyobb megbízhatóságot és magasabb rendelkezésre állást tűztünk ki célul. Szinte fennakadás nélkül fogjuk nyújtani szolgáltatásunkat. A már megszokott minőségből semmi esetre sem kívánunk engedni. Továbbra is megegyező sebességgel és korlátlanul lehet fel és letölteni az Internetről. Zalaegerszegen a szolgáltatásunk ezen jellemzője már ma is egyedülálló.
Ezen kívül rengeteg prémium szolgáltatás beindítását tervezzük, melyhez a magas sávszélességű Internet elengedhetetlenül szükséges. Ezekről részleteket majd csak a jövő év elején fogunk elárulni.

A város egész területén elérhetők már a szolgáltatások?
- Sajnos nem, de ez folyamatosan változik. A meglévő hálózatunkat elsősorban az igényeknek megfelelően bővítjük, ezért javasoljuk azoknak is, akiknek a környékén még nem működnek szolgáltatásaink, vegyék fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal. Természetesen olyan helyeken is szeretnénk szolgáltatni ügyfeleinknek, ahol saját hálózatunk még nem épült ki. Erre ad lehetőséget a várhatóan a jövő év elején induló új ADSL szolgáltatásunk, ami telefon előfizetés nélkül is lehetőséget nyújt az Internetezésre, így a város lakosságának közel 90 százalékához eljutnak főbb szolgáltatásaink.