| Ügyfélkapu

Hírek

Ingyenes wifizóna lesz Zalaegerszeg belvárosában

A megyeszékhely belvárosában – az országban elsőként – közel egy kilométer átmérőjű ingyenes wifizónát avattak tegnap. Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a Zalaegerszegen zajló Okos város program megvalósításához összesen mintegy 200 millió forint TOP-forrás áll rendelkezésre.

Ezenbelül az egész belvárost lefedő free wifi zóna kialakítása 21 millió forintos fejlesztést jelentett. Az ingyenesen használható vezeték nélküli internet köztéri megjelenésére még hat évvel ezelőtt tettek javaslatot ifjúsági szervezetek, s a városvezetés 2015-re a Dísz tér környezetében meg is valósította a tervet.

Később a nagy fesztiválok idejére kiterjesztették ezt a zónát, mostantól pedig a Piac tér, sportcsarnok, autóbusz-állomás, Keresztury tér, Dísz tér sokszög területén belül folyamatosan és mindenütt elérhető az ingyenes internetszolgáltatás.

A polgármester az intel­li­gens város (smart city) prog­ram további elemeként említette okosbútorok és infotornyok felállítását, továbbá a turizmus mellett egyéb területekre is kiterjedő egységes városi mobilapplikáció kidolgozását.
Bali Zoltán alpolgármester kifejtette, a jelen fejlesztés nyomán kerülhet ki az utcákra öt érintőkijelzős info­torony, ami szintén az itt élők és a turisták tájékozódását, tájékoztatását szolgálja. Böjte Sándor önkormányzati képviselő kiemelte, e lehetőségek jól szolgálják a fiatalok kötődését, s vonzóan hatnak a felsőoktatási intézményt választókra is.

A rendszer kivitelezője és üzemeltetője a Zalaszám Informatika Kft., amelynek ügyvezető igazgatója, Szász András elmondta, az ingyenes wifi biztosításához összesen ötven eszközt helyeztek ki a közterületre, ezek egyenként 30-40 felhasználót tudnak biztonságosan kiszolgálni. Jelszó nem kell, a belépésnél el kell fogadni a felhasználási feltételeket, s már indulhat is a böngészés.

Forrás: Zalai Hírlap online - ZAOL.hu
Fotó: Pezzetta Umberto