| Ügyfélkapu

Hírek

Mobil alkalmazással is bejelenthető az illegálisan lerakott szemét

Zalaegerszegen lezárult az EcoSmartCities nevű másfél éves projekt, mely a lakosság környezettudatos szemlélet-fejlesztését, valamint innovatív és intelligens hulladékgazdálkodási megodások bevezetését tüzte ki célul. A környezettudatos lakosok már mobil applikáció alkalmazásával is hozzájárulhatnak az illegális hulladéklerakóhelyek felszámolásához. 

Az EcoSmartCities, Ökolódiailag Okos és Fenntartható Városok című projektet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Ludbreg, horvátországi várossal együttműködve valósította meg egy határokon átnyúló Európai Uniós finanszírozású pályázat keretében.

A projekt fő célkitűzései között az innovatív és okos megoldások között szerepelt úgynevezett okos hulladékgyűjtők kihelyezése, valamint egy mobil applikáció fejlesztése. A hulladékgyűjtők szenzorral vanna ellátva, melyek a félig földbe süllyesztett hulladéktároló telítettségéről küldenek információt a hulladékkezelő vállalatnak. Így optimalizálható a hulladékürítés gyakorisága.

A mobil applikációval az önkormányzat a lakosság környezettudatosságára alapozva az illegális hulladéklerakó helyek hatékonyabb, gyorsabb felszámolását, és az illegális hulladéklerakás visszaszorítását kívánja elérni. A  Zalaszám Informatika Kft. által fejlesztett alkalmazással, GPS koordináták megadásával, a helyszínen készült fotóval lehet bejelentést tenni. Ennek alapján az önkormányzat már gyorsan tud intézkedni a hulladék eltávolításáról. 

További fotókhoz a projektzáró konferenciáról kattintson ide!